Vaalitunnelmia

Vaalit katukuvassa

Vaalimainonta on kiihtynyt kuluneen viikon aikana potenssiin kymmenen. Mainokset ovat ilmestyneet katukuvaan niin bussien kylkien, näyttötaulujen kuin perinteisemmän vaalikadunkin merkeissä.

Lisäksi isommat ja pienemmät paikallislehdet ovat täyttyneet mainoksista,  Facebookissa pyörii jos minkämoista mainostettua ehdokassivustoa (allekirjoittaneen mukaan lukien), ja postiluukusta popsahtaa sisään pieniä A6-lappusia harva se ilta.

Olen kaiken tämän hälinän ja häseen keskellä miettinyt kovasti sitä, mikä tekee mainoksesta hyvän. Ja mikä kaikista mainostuksen muodoista on todella tehokkain?

En usko itse kovan rahan tehoon mainonnassa. Sitä ei toki itsellä edes ole, mutten pidä sitä heikkoutena. Rahalla voi saada ja hevosella saattaa päästä, mutta kaikki riippuu mielestäni luovuudesta ja innovatiivisuudesta.

Miten sinä näet asian? Millainen kampanjointi ja/tai mainos on jäänyt mieleen positiivisella tavalla?

 

Vaalivideolla ja vaalikadulla

Opiskelu- ja työkiireiden keskellä olen onnekseni ehtinyt myös panostamaan vaalityöhön.

 

Perjantaina kävin ensimmäisessä vaalivideohaastattelussani ikinä. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (TUO) kuvaa jokaisesta puolueesta lyhyen videon, ja minä otin kunnian vastaan Kristillisdemokraattien ehdokkaana. Eikä se nyt ihan huonosti mennyt, varsinkaan ensimmäiseksi kerraksi!

Samana iltapäivänä ehdin vielä piipahtamaan Yliopistonkadun vaalikoppien maailmaan – ensimmäistä kertaa sinnekin! Ilman viileydestä huolimatta ihmiset olivat hyvällä ja vastaanottavaisella tuulella, ja hyviä keskusteluja syntyi.

Keskusteluiden aikana huomasin sen, miten suuri huoli ja kiinnostus ihmisillä kotikaupunkiamme kohtaan on. Mielipiteitä löytyy joka lähtöön jokaisesta asiasta. Samalla kasvoi ihmetys sitä kohtaan, miksi niin pieni osa meistä käytti äänioikeuttaan viime vaaleissa.

Äänestämisen sietämätön tärkeys

Tilastokeskuksen sivuilta käy selväksi, että koko maan äänestysprosentti oli vuoden 2012 kuntavaaleissa 58,3%. Turussa äänestysaktiivisuus oli vieläkin alhaisempi, vain 55,6%. Kuluneella viikolla YLE lisäksi uutisoi, että alle 25-vuotiaista vain 30% kävi uurnilla vuonna 2012.

Ennusteiden mukaan äänestysprosentti olisi näissä vaaleissa jäämässä vielä viimekertaistakin alhaisemmaksi. Onneksi nuo ovat (vielä) vain ennusteita. Voimme vaikuttaa tuohon, joten menkäämme kaikki uurnille käyttämään oikeuttamme!

Kuntatasolla päätettävät asiat ovat erittäin käytännönläheisiä ja koskevat jokaista kaupunkilaista. Siksi olisi sääli, jos jättäisimme oikeutemme käyttämättä. Päätökset ja suunnitelmat tehdään siitä huolimatta äänestämmekö vai emme. Äänillämme saamme olla vaikuttamassa siihen, ketä niitä päätöksiä tekee. Tärkeää hommaa tuo äänen antaminen siis!

Ja ennakkoäänestyshän on jo käynnissä, joten uurnille voi mennä jo! Itse ajattelin käyttää oikeuttani huomenna jumalanpalveluksen jälkeen. Käypä sinäkin!

– Tommi

Lähteet

Tilastokeskus, 2017. Kunnallisvaalit 2012, äänestystiedot maakunnittain – Manner-Suomi. [Online]: http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vaa__kvaa__2012_07/910_kvaa_2012_tau_160_fi.px/table/tableViewLayout1/?rxid=ef73faf1-03fb-4660-8518-aecd2dc790f8

Tilastokeskus, 2017. Kunnallisvaalit 2012, äänestystiedot maakunnittain – Turku. [Online]: http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vaa__kvaa__2012_07/910_kvaa_2012_tau_160_fi.px/table/tableViewLayout1/?rxid=7438e3f5-59dc-4ba3-9b1d-b64dfbf65c89

YLE, 2017. Hätkähdyttävä tieto: Harvempi kuin joka kolmas nuori äänesti viime kuntavaaleissa. [Online]: http://yle.fi/uutiset/3-9519369

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: