Sawubona!

Kuukausi sitten saavuimme vaimoni kanssa Swazimaan kuningaskuntaan ja sen vuoristoiseen pääkaupunkiin Mbabaneen. Vietettyämme ensimmäiset kaksi päivää pääkaupungin hulinassa ja vilskeessä siirryimme Mbabanesta parinkymmenen kilometrin päähän ACAT-organisaation farmille Mbuluziin. Mbuluzi on täydellistä maaseutua ja parinkymmenen kilometrin etäisyys Mbabaneen varmistaa sen, että pääkaupungin vilinä ja meteli loistavat poissaolollaan. Vuoristomaisemiin äänensä tuovat lähinnä farmin kukot, lehmät ja vuohet sekä toisinaan paikalle rymistelevät autot.

19619607_10213283853951749_980405755_o
Kotimme Mbabanessa

Arjen sattumuksia

Olemme ensimmäisen kuukauden aikana ehtineet varsin hyvin totuttautua täkäläiseen elämänmenoon ja arkeen. Siihen on kuulunut paljon oppimista ja kyselyitä, mutta kuukauden jälkeen asiat ovat nyt varsin hyvin urillaan.

  • Katosta roikkuvat kymmenet hämähäkit sekä lattialla vilistelevät torakat ja muurahaiset eivät enää häiritse, harmittomiakin kun vielä ovat.
  • Taloja ei ole tehty talvea silmällä pitäen, joten veijot ja villasukat ovat olleet tarpeen. Emme ole kuitenkaan juurikaan joutuneet palelemaan.
  • Sähkö on pre-paid -kamaa. Sen opimme kantapään kautta, kun siitä oli meille unohdettu mainita. No, nytpä tiedämme, haha.
  • Roskien loppusijoituspaikasta olimme pitkään epätietoisia, kunnes selvisi, että ne poltetaan. Ollaan sitten laitettu aina torstaisin nuotio pystyyn. Hieman huonoa omatuntoa potien, toki.
  • Taloomme tulee lämmintä vettä ja meillä on televisio! Lämmin vesi oli suuri yllätys itselleni, sillä olin valmistautunut sen puuttumiseen. Televisio onkin jo luksusta, vaikkei se vielä kuukauden jälkeen ihan täysin toimikaan kovista selvityksistä ja kymmenistä puheluista huolimatta.

 

Kulttuurien kohtaamisia

Siinä missä arki on ollut erilaista, niin kulttuurinkin suhteen on ollut oppimista ja totuttelemista. Erot kulttuurien välillä ovat tulleet useissa tilanteissa esille. Alla listattuna muutamia huomioita kulttuurista:

  • Asiat ja päätökset eivät tapahdu nopealla tahdilla. Tohinasta ja hyörinästä huolimatta pölyn laskeuduttua asiat eivät välttämättä ole edenneet paljoakaan. Samalla kuitenkin kaikki tulee kuin ihmeen kaupalla tehdyksi ja hoidetuksi ajoissa. Tätä on saanut ihmetellä useaan kertaan.
  • Aikataulut ovat hyvin häilyviä ja parhaimmillaankin vain suuntaa antavia. Esimerkiksi eräs konferenssi, jossa vierailimme, sekä alkoi, jatkui että loppui myöhässä. Edes tilaisuudessa vierailevana puhujana käväissyt maatalousministeri ei ollut ajoissa paikalla, vaan saapui reilun tunnin odottelun jälkeen. Ei se ole katsos niin nöpön nuukaa!
  • Apua saa aina kysymällä, ja usein kysymättäkin. Tosin se, onko ensimmäinen neuvo oikea vai vain sen suuntainen, kannattaa vielä varmistaa toiselta ja kolmanneltakin lähteeltä.
  • Hieman edelliseen liittyen: niin tutut kuin tuntemattomatkin juttelevat meille mielellään ja kyselevät viihtymisemme perään. Ylipäätään ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja avuliaita.

Olisin voinut kirjoitella sekä arjesta että kulttuurista vielä paljon enemmänkin. Tavoissamme toimia ja ajatella on monia eroja, mutta lopulta olemme kuitenkin hyvin samanlaisia. Meillä on samat perustarpeet, samoja kiinnostuksen kohteita ja haluamme kaikki tulla kohdelluksi hyvin. Ja tämän lisäksi hyvä(?) huumorini naurattaa täkäläisiäkin, heh.

Kesänjatkoja Suomeen! (Sielläkin on tapahtunut vaikka mitä!)

P.S. Nyt, kun netti toimii paremmin, niin seuraavaa blogitekstiä ei tarvitse odottaa ihan näin kauaa!

P.P.S. Lisää kuvia löydät sosiaalisen median kanaviltani (Facebook, Twitter ja erityisesti Instagram)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: