Työ ennen hupia

Edellisessä tekstissäni kirjoittelin Swazimaan arjesta ja kulttuurista, ja niiden eroista Suomeen verrattuna. En kuitenkaan tullut tänne (pelkästään) uutta kulttuuria oppiakseni, vaan ensisijaisesti suorittamaan opintoihini kuuluvaa työharjoittelujaksoa. Mutta missä sitä suoritan ja mitä käytännössä olen tehnyt?

African Cooperative Action Trust

Suoritan työharjoitteluni African Cooperative Action Trust (ACAT) –nimisessä organisaatiossa, joka on kristillinen voittoa tavoittelematon organisaatio. ACAT ajaa orgaanisen maankäytön ja maanviljelyn tietouden kasvattamista ja käyttämisen lisäämistä pienmaanviljelijöiden piirissä Swazimaassa.

ACATin yhteydessä ja samassa toimistossa toimiva PELUM Swaziland ajaa samansuuntaisia asioita kuin ACAT. PELUM onkin useamman orgaanisen maanviljelyn kannalla olevan järjestön kattojärjestö, jonka yksi perustajajäsen on juuri ACAT. PELUM Swaziland on juuri perustettu ja avustan myös sen toiminnassa tarpeen mukaan.

Kyläyhteisöissä käyntejä

Ensimmäisen kuukauden aikana pääfokus oli tutustumisessa organisaatioiden toimintaan Swazimaassa kenttävierailujen muodossa. Istuimme muun muassa SNAU:n (Swaziland National Agriculture Union) vuotuisessa kaksipäiväisessä konferenssissa sekä kiersimme ympäri Swazimaata pienmaanviljelijöiden tiloihin ja viljelyksiin tutustuen.

Erityisesti kenttävierailut ACATin sponsoroimissa kohteissa avasivat mahdollisuuden päästä käytännössä näkemään pienmaanviljelijöiden tiloja ja oloja. Näiden käyntien, haastattelemieni maanviljelijöiden sekä lukemieni raporttien perusteella ACATin järjestämät koulutukset ovat todella kehittäneet maanviljelijöiden toimintaa parempaan suuntaan. Siitäkin huolimatta tilanne on yhä varsin karu.

066y - Phindile Tsabedze
Vierailimme maanviljelijöiden luona Lubombon alueella.

Esimerkiksi vierailemallamme Lubombon alueella yli 73 prosenttia (yli 150,000 ihmistä) joutuu tulemaan toimeen alle yhdellä dollarilla päivässä. Heillä ei ole muun muassa varaa terveydenhuoltoon tai koulutukseen eikä edes ruoan saanti ole turvattua. Tätä ongelmaa ACAT yrittää maanviljelyn kestävyyttä pientilallisten keskuudessa parantamalla helpottaa.

Tavoitteena on se, että jokainen viljelijä saisi sadoistaan itselleen ja perheelleen ruoan, ja pystyisi lisäksi tuottamaan hieman ylimääräistä satoa, jonka myymällä perhe saisi myös hieman tuloja. Tähän pyritään muun muassa sadevettä varastoimalla, maanviljelyä vettä ja maaperää säästävämmäksi kehittämällä, sekä yhteisön sisäisiä rahastoryhmiä perustamalla. Sadevettä varten hankitaan vesisäiliöitä, maanviljelyä kehitetään orgaanisemmaksi ja ekologisemmaksi muun muassa komposteja rakentamalla, ja rahastoista yhteisön jäsenet voivat tarvittaessa lainata rahaa maanviljelytarpeitaan varten.

081y - Singile Dlamini
Kuvassa bataattipelto, johon maanviljelijä on saanut tukea ACATin ajamasta yhteisörahastosta.

Vaikka aiemmin mainitut luvut ja tilastot ovatkin varsin synkkiä, olivat tapaamamme maanviljelijät iloisia ja positiivisia. Huumorinkukka kukki ja valokuvissa poseerattiin ylpeinä niin uuden sadevesitynnyrin kuin puutarha-aidankin rinnalla. Tulevaisuuteen suhtauduttiin toiveikkaasti, vaikka veden riittävyys ja rahapula huolettivatkin.

Sitä oli itse aika hiljaista ja nöyrää poikaa kaiken tuon todellisuuden edessä. On aika kiitollinen olo siitä, että on saanut syntyä Suomeen.

Toimiston tehtäviä

Emme suinkaan ole kiertäneet Swazimaan kyläyhteisöjä viitenä päivänä viikossa, vaan suurimman osan ajasta olemme viettäneet toimiston puolella. Nämä päivät ovat samanlaisia kuin toimistopäivät Suomessa, joten tärkeistä tehtävistä huolimatta ne eivät saa verbaalista puoltani syttymään aivan yhteisövierailujen veroisesti. Voisikin sanoa, että saamme kenttävierailuista enemmän kuin annamme, kun taas toimiston puolella saamme antaa omasta osaamisestamme näille organisaatioille enemmän. Siispä toimiston puolella tehty työ on mahdollisuus jättää jälkeemme jotain konkreettista käynnistämme.

Hanna on mm. avustanut ACATia pyhäkoulumateriaalin tekstiä korjaamalla ja tekstintäyteisiä sivuja kuvilla rikastuttamalla sekä luonut lapsille suunnatun ilmastonmuutokseen ja geenimuunneltuihin organismeihin liittyvän opetusmateriaalin. Allekirjoittanut on taas tehnyt yhteisökäynneistä raportteja ACATille, valmistellut ehdotuksia PELUMin seuraavaa viisivuotisstrategiaa varten, valmistellut raportteja ja esitelmiä PELUMille ja ACATille sekä avustanut muissa toimistotehtävissä. Alun pienen hakemisen jälkeen töitä on ollut aivan riittämiin.

Lisäksi saimme kaksi viikkoa sitten osallistua ACATin kouluttamien maanviljelijöiden valmistujaisseremoniaan, jossa toimenamme oli valokuvaus. Juhlatunnelmaa lisäsi se, että paikalle saapui itse maatalousministeri Moses Vilakati, jota sain kuvata herkeämättä

IMG_7846
Swazimaan maatalousministeri oli juhlan kunniavieras.

koko maatilakierroksen ja sitä seuranneen juhlaseremonian ajan. Käsky oli mennä in the face –tyyliin iholle, ja noudatinkin tätä käskyä mielestäni hyvin! Ei ministeri siitä ainakaan pahastunut, sillä juhlan päätyttyä hän tuli luoksemme paiskaamaan kättä ja jutustelemaan. Mukavan oloinen herra!

Sellaista tällä kertaa. Päivät todella lentävät, sillä eihän tässä ole enää kuin hieman reilu kuukausi siihen, että palaan Suomeen! Sitä ennen tahdon vielä kertoa teille Swazimaasta vaikka mitä; katsotaan, mihin aika riittää!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: