Pääkaupunkimme Mbabane

Koska “kotipitäjäämme” Mbuluzia ei juuri ole kaupoilla siunattu, on kaikkia ostoksia ja muita arkisia asioita varten suunnattava 17 kilometriä lounaaseen, pääkaupunki Mbabaneen. Lukemattomien käyntien vuoksi kaupunki on jo ulkoisesti käynyt varsin tutuksi. Mutta millainen kaupunki onkaan tämä pienen ja piskuisen Swazimaan pääkaupunki? Keskitytäänpä siis yhden postauksen verran ihmettelemään tätä pienen kuningaskunnan pääkaupunkia, Mbabanea.

Missä ja miten suuri?

Swaziland-CIA_WFB_MapMdzimba –vuoristossa sijaitseva Mbabane nousee keskimäärin noin 1200 metrin korkeudella meren pinnasta, joten useat kävellyt ylämäet saavat allekirjoittaneen puuskuttamaan tavallistakin enemmän.

Korkeasta sijainnistaan johtuen ilmasto ei ole kuumimmillaankaan tukahduttavan kuumaa. Lämpötilat toki kohoavat kesällä (joulukuu – maaliskuu) korkealle, mutta Swazimaan alavien seutujen tukahduttava kuumuus ei yllä vuoristoiseen Mbabaneen saakka.

Mbabanen väkiluvusta löytyy monenlaista tietoa. Kaupungin omat kotisivut ilmoittavat väkiluvuksi hieman reilut 61,000, mutta toisaalla esiintyy paljon suurempia lukuja. Työyhteisöstämme arvioitiin väkiluvun olevan peräti lähes 200,000, mutta kaupungilla tallustelleena tuo luku kuulostaa kieltämättä hieman liioitellulta. Sanotaanko, että on tämä Turkua pienempi, mutta selkeästi Raumaa suurempi. Pori? Mutta ei täällä ainakaan erityisemmin kyllä hitsata.

Hieman historiasta

Mbabanen taru ulottuu aina vuoteen 1887, jolloin sen katsotaan tulleen perustetuksi paikallisen heimopäällikön Mbabane Kunenen toimesta. Kaupungin nimi juontaakin yllättäen juurensa perustajastaan.

Swazimaan pääkaupungiksi Mbabane kapusi vuonna 1902 edellisen pääkaupungin Bremersdorpin (nyk. Manzini) tuhouduttua toisen buurisodan yhteydessä.

Kaksi pääkaupunkia?

Swazimaassa on kuitenkin nykyisellään kaksi pääkaupunkia. Mbabanen lisäksi tuota titteliä kantaa Mbabanen ja Manzinin välissä sijaitseva reilun 10,000:n asukkaan Lobamba. Kyseinen kaupunki onkin maan lainsäädännöllinen pääkaupunki, sillä muun muassa maan hallitus toimii Lobambasta käsin.

Mutta miksi?

Syy tälle piilee siinä, että Lobambaa pidetään Swaziperinteiden mukaan maata yhdessä poikansa kanssa hallitsevan Ndlovukazin eli kuningataräidin (kirj. naaraselefantti), ja siten koko maan hengellisenä, kotina. Kuningas Mswati III:kin koti, Lozithan palatsi, sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Lobambasta. Eipä ole poika siis kauas lähtenyt äitinsä helmoista. Ja rakennuttaa muuten parhaillaan moottoritietä palatsistaan Lobambaan, joten lähitulevaisuudessa tuo kymmenen kilometrin matka taittuu entistäkin nopeammin!

Nykypäivän Mbabane

Mutta palataanpa taas Mbabaneen. Mitä täältä sitten löytyy? Oikeastaan kaikki, mitä Suomestakin. Ainakin siinä tapauksessa, jos ruisleiväksi kelpaa hieman vaaleampi höttöleipä ja suklaaksi Fazerin sinisen sijaan jokin muu.

Ostoskeskuksia kaupunkiin on tungettu useampi. Niistä Swazi Plaza on laajin, ja sieltä löytyykin kaikki vaatekaupoista ravintoloihin sekä yksi suurimmista ruokakaupoista, Shoprite.

Corporate Place : Swazi Plaza
Swazi Plazan julkisivua

Emphalwini Mall on Swazi Plazaa hieman pienempi, mutta sieltä löytyy ehkäpä kaupungin länsimaisin ruokakauppa, Pick ’N Pay. PnP:stä löytyy kaikenlaista Suomestakin tuttua, kuten mm. hapankorppuja. Tuotteiden lisäksi Suomea muistuttavat myös hintalaput, sillä Pick ’N Payssa saa pulittaa Shopritea selkeästi tuhdimman setelinipun ostoksistaan.

Emphalwini Mall
Emphalwini Mall

Shopriten ja Pick ‘N Payn lisäksi Mbabanesta löytyy kaksi suurta Sparia, jotka ovat kuitenkin molemmat sellaisissa paikoissa, ettemme sinne usein eksy. Näiden suurempien kauppojen lisäksi useasta kadunkulmasta löytyy hieman pienempiä marketteja, jotka yrittävät nimillään, kuten One Price Supermarket, Good Price Supermarket, ja Best Price Supermarket, voittaa asiakkaita puolelleen.

Mikäli Mbabanesta tahtoo lähteä katsomaan muuta maata, onnistuu se kätevästi ja edullisesti kaupungin hieman sekavan oloiselta, mutta silti hyvin toimivalta bussiasemalta. Alle viidellä eurolla pääset paikallisella julkisen liikenteen muodolla, kombilla (kts. kuvat alempaa), käytännössä minne päin Swazimaata tahansa. Ja pienen kokonsa vuoksi matkat Swazimaassa eivät kestä kuin korkeintaan 2-3 tuntia. Ja tuo on ihan maksimi!

This slideshow requires JavaScript.

Mitä tänään syötäisiin?

Mikäli nälkä yllättää Mbabanessa vierailevan, on hänellä varsin runsas valikoima ravintoloita, joista valita. Ei Mbabane tietenkään yllä Suomen ruokapääkaupunki Turun tarjontaan, mutta kyllä täälläkin mahansa täyteen saa.

Swazi Plazan yhteydessä sijaitsee useampi erityisesti paikallisten kovassa suosiossa oleva fast food –ravintola, kuten KFC, Pizza Inn, Hungry Lion sekä Galito’s. Omat suosikkimme ovat kuitenkin samoilla seuduilla sijaitseva, mutta hieman syrjässä oleva Cuba Nora sekä Spurs. Erityisesti Cuba Norassa ruoka on ollut poikkeuksetta erinomaista ja suomalaiseen hintaluokkaan tottuneelle todella edullista (vaikka Cuba Noraakin halvempia paikkoja on). Spursissakaan hinnat eivät päätä huimaa ja erityisesti burgerit ja pihvit ovat laadultaan erinomaisia.

Ylipäänsä ruokailu, hyväkään sellainen, ei rokota lompakkoa kovin suuresti. Esimerkiksi Cuba Norassa ja Spursissa syömme molemmat hyvin laskun kohoamatta yli kahdenkymmenen euron, joka suomalaiseen hintaluokkaan tottuneelle ei ole paljoakaan.

Mbabanen usean pikaruokaketjun ja muun ravintolan joukossa ei valitettavasti juurikaan ole tarjolla perinteistä Swaziruokaa. Tämä on sääli, sillä sitä ainakin me olisimme useasti kaivanneet. Paikalliset eivät valitettavasti pidä omaa ruokaansa kovin kovassa arvossa, vaan nostavat sen sijaan (meillä vähän vähemmän arvostetun) pikaruoan (erityisesti KFC) etusijalle. Tämä on varsin suuri sääli, sillä perinteinen Swaziruoka on oikein maittavaa. Onneksemme olemme saaneet sitä usein yhteisöissä tai tuttavaperheissä vieraillessamme. Ja onpahan tuo etevä vaimo myös opetellut esimerkiksi maissipuuron (pap) tekemisen!

Mutta. Tällainen kaupunki on Mbabane; ei hassumpi paikka ollenkaan vai mitä?

Lähteet:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: